Druhy kuchyňských nožů Samura

V obchodech můžete nalézt opravdu nepřeberné množství různých typů nožů. Často se však stává, že některé z nich nebudete nikdy potřebovat nebo je použijete jen zřídkakdy - tohle se stává často, pokud si pořídíte velkou sadu nožů. Chcete-li si usnadnit výběr a pochopit, jaké nože budete skutečně potřebovat, měli byste se seznámit s hlavními typy nožů a jejich využitím. 

Mezi tři nejoblíbenější a nejpoužívanější nože můžeme bezesporu zařadit:

  • loupací nůž
  • univerzální nůž střední velikosti
  • větší nůž s širokou čepelí

Tyto nože tvoří nejoblíbenější kuchyňskou trojku, kterou najdete v kuchyni každé hospodyňky a šéfkuchaře - bez ohledu na jejich kuchařské dovednosti. 

Ačkoliv si s těmito třemi noži spousta kuchařů vystačí, podívejme se i na další nože, které stojí za pozornost: 

SS67_0010_(1)wLoupací nůž (paring nůž)

Tento malý nůž s krátkou čepelí je ideální pro loupání a krájení zeleniny a ovoce. S tímto nožem můžete precizně oloupat slupku, odstranit jádro nebo jemně vykrojit hnědé části a stonky. Loupací nůž je zpravidla nejmenší ze všech komerčně dostupných typů kuchyňských nožů. 

 

Kaiju_0023_wUniverzální nůž střední velikosti

Tento nůž je naprostou nezbytností v každé kuchyni. Jeho široké využití vám dovolí použít jej na krájení zeleniny, chleba, sýrů nebo uzenin, porcování masa a sekání zeleniny. Délka a šířka čepele jsou ideální pro téměř všechny kuchařské operace.

 

Bamboo_0085_(2)Šéfkuchařský nůž s širokou čepelí

Vůdce naší nejpoužívanější trojice nožů je velký nůž používaný evropskými šéfkuchaři. Tento masivní nůž s širokým a dlouhým ostřím je optimálně přizpůsoben pro vykonávání mnoha funkcí, včetně řezání, drcení a sekání. Zvládne dokonale krájet a porcovat maso, ryby, drůbež, zeleninu a ovoce, bylinky a mnoho dalších potravin.

 

Bamboo_0055_(2)Nůž na chleba

Tento speciální nůž vytvořený výhradně pro krájení chleba disponuje čepelí s malými zářezy. Díky vroubkovanému ostří se tento nůž dokonale vyrovná s křupavou krustou a měkkým a vzdušným vnitřkem, aniž by chleba rozdrobil. Je vhodný pro jakékoliv pečivo.

 

SM_0063(2)_wVykosťovací nůž

Tento dlouhý úzký nůž má ideální tvar pro rychlé a efektivní vykostění. Je primárně určen k oddělování rybích, masných nebo drůbežích filetů, ale lze jej také snadno použít ke krájení těchto filetů.

 

 

SHR-0040_(1)Kuchyňský sekáček na maso

Kuchyňský sekáček na maso je největší z této řady typů kuchyňských nožů. Snadno se vypořádá s jakýmkoli úkolem, na které ostatní nože nestačí: jeho široká a těžká čepel snadno prořízne kosti, klouby a chrupavky. Je naprosto nezbytný pro odkrojování hlav velkých ryb, sekání ne příliš velkých kusů masa, jakož i pro přípravu plněného kuřete. Díky své ideálně vyvážené hmotnosti a ostrosti vám tento nůž umožní pracovat rychle a s minimálním úsilím. 

 

SKJ_0095_(1)Santoku

Nůž Santoku, nebo někdy označovaný jako nůž japonských šéfkuchařů, provádí stejné úkony jako ten evropský, tj. řezání, drcení a sekání. Díky typické japonské geometrii širokého ostří, můžete s nožem manipulovat nejen dozadu a dopředu, ale také směrem nahoru a dolu - a nůž zůstává vždy v kontaktu s krájecí deskou. Jeho používání je pohodlnější. 

 

SH-0023_(1)Krájecí nůž

Naše sbírka typů kuchyňských nožů by byla bez tohoto příkladu neúplná - krájecí nůž slouží pro nakrájení klobásy, šunky a sýra na přesné plátky. Je také vhodný pro porcování ryb,  masa a drůbeže. Díky své poměrně úzké a tenké, ale zároveň dlouhé čepeli je tento nůž vhodný pro nejpreciznější práci, tj. často se používá k přípravě sushi, sashimi a jiných japonských pokrmů.

 

SD_0071_(1)Nůž na rajčata

Navzdory svému názvu se nůž na rajčata účinně používá na krájení nejen rajčat, ale i další zeleniny a ovoce, které mají tvrdou kůru a dužinu nebo jsou naopak velmi delikátní, např. citrusové plody a ananas. Zoubkovaná čepel se dobře vyrovnává s tvrdou kůrou, ale zároveň jemně překrojí jemnou dužinu.

 

Bamboo_0031_(2)Nůž na steaky

Nůž na steaky je ideální pro krájení masných vláken, ale může s ním také zpracovávat další potraviny jakékoli konzistence, jako např. zelné rolky, ryby a klobásy. Může disponovat úplnou nebo částečnou vroubkovanou čepelí. Je také skvělý na porcování chleba na snídani a namazání plátků máslem. Obvykle se nakupuje v počtu potřebném k obsazení stolu.

Z těchto víceúčelových nebo vysoce specializovaných typů kuchyňských nožů může každý tvořit individuální sbírku nástrojů šéfkuchaře.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.