Jak pečovat o výrobky z olivového dřeva a čeho se vyvarovat?

Tipy, jak pečovat o dřevo, aby vydrželo dlouho funkční a krásné.

Dřevo je živé, a proto se o něj musíme starat po celou dobu jeho životaVyznačuje se vysokou tvrdostí, nádhernou kresbou, mimořádnou odolností proti oděru a má vynikající regenerační schopnost.

Naši péči vyžaduje především dřevěné kuchyňské náčiní na přípravu a podávání jídla, jako jsou prkénka, misky, talíře či příbory. Dřevo, i když již několik let pokácené a řádně vyschlé, reaguje na změnu vlhkosti tím, že buď sesychá, nebo se rozpíná a následkem toho mění tvar. Tím může docházet k praskání a zkroucení dřeva. Zásadnějším změnám lze předejít dodržováním několika jednoduchých zásad.

Na co myslet před prvním použitím?

arte legno 4Dřevo dodáváme v surovém stavu bez jakýchkoli povrchových úprav, proto je dobré čas od času ošetřit jednotlivé kusy olivovým či slunečnicovým olejem v závislosti na druhu používání. Taková regenerace prodlouží jak trvanlivost a odolnost výrobku proti vlhku, tak i vzhled dřeva. Po natření dřevo mírně ztmavne. Olej naneste na celý povrch výrobku v co nejmenším množství jen tak, aby dřevo dokázalo olej absorbovat a po chvíli setřete nevstřebané množství ubrouskem. Opravdu stačí nanést tenkou vrstvu, která se zaslouží o výživu dřeva, zabraňuje vysychání a navrací dřevu živou barvu. 

Po natření se vždy projeví nádherná kresba dřeva. Při pravidelném používání a mytí se charakteristická kresba olivového dřeva mírně ztrácí, proto doporučujeme ošetření olejem opakovat dle potřeby.

Jak pečovat o dřevěné výrobky?

arte legno traminal 3Po použití výrobek otřete vlhkým hadříkem nebo opláchněte teplou vodou. Při větším znečištění můžete použít malé množství mycího prostředku na nádobí a následně opláchnout vodou. Olivové dřevo neabsorbuje žádnou kapalinu, je odolné vůči teplé i studené vodě, ale určitě doporučujeme vyhnout se delšímu namáčení. Hrozí popraskání a deformace výrobku, která je samozřejmě nežádoucí. Výrobky z olivového dřeva určitě nepatří do myčky nádobí ani do mikrovlnné trouby. Mohl by nastat stejný problém jako při ponořování do vody. Po umytí je osušte látkovou či papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu a nechte vždy dobře vyschnout. U prkének, válů a krájecích desek je lepší, když je opřete například o stěnu skříňky a necháte stát, aby se voda rychleji odpařila a nedošlo ke zkroucení. Naběračky či obracečky je vhodnější pověsit na háček. 

Dřevo miluje oleje a vosky. Dřevo je do jisté míry chráněno přirozeným obsahem olejů. Většina dřevěných výrobků, které přichází do kontaktů s vodou jsou navíc opatřeny povrchovou úpravou, jsou naolejované, navoskované nebo nalakované. Někdy je i použito opakovaně více postupů. Avšak povrchová úprava se častým používáním a mytím výrobků může odstranit a stejně tak se ze dřeva mohou postupem času vyplavit i přirozeně obsažené oleje. Potom je dřevo náchylnější k poškození.

Kdo jsou nepřátelé dřeva?

arte legno traminalNikdy nemyjte dřevo v myčce. Voda je jeho největším nepřítelem. Dřevěné výrobky je důležité po omytí nechat řádně vyschnout. Dlouhé působení vody a páry do struktury dřeva, může způsobit vážné poškození, jako jsou změny na povrchu, zprohýbání, nabobtnání, zkroucení nebo praskliny. Navíc tak zbavujete dřevo oleje či jiné ochranné vrstvy, kterou je od výrobce ošetřeno. Při schnutí se opět zmenšuje, nicméně zvláště při opakovaném dlouhém namáčení a rychlém sušení má dřevo tendenci kroutit se a praskat. Naším cílem tedy je zamezit vniknutí vody. To ale neznamená, že bychom dřevěné výrobky neměli umývat. Pokud se o ně dobře staráme a pravidelně je olejujeme nebo voskujeme, voda se do nich nedostane.​ Nádobí vždy raději pečlivě omyjte jarem, teplou vodou a důkladně opláchněte. Nenechávejte ho ve vodě příliš dlouho, aby zbytečně nevstřebávalo vlhkost.

Pozor na přímé teplo. Nevystavujte výrobky vysokým teplotám, například abyste urychlili proces schnutí. Dřevo nikdy nesušíme na přímém zdroji tepla. Ideální je dřevěné výrobky po omytí nechat vždy dobře vyschnout na odkapávači s dobrým přístupem vzduchu. U prkének, válů a desek je lepší, když je opřete o boční stěnu a necháte stát, aby se voda rychleji odpařila a nedošlo ke zkroucení. Naběračky či obracečky je vhodnější pověsit na háček. Nikdy nepokládejte nádobí na přímé slunce, radiátor, ani nedávejte do vyhřáté trouby nebo mikrovlnné trouby. Intenzivní teplo může nádobí nenávratně poškodit. 

Na výrobky nepokládejte horké hrnce ani pánve. Vlivem prudké změny teploty se dřevo může kroutit a praskat. Proto nepokládejte horké nádobí například na krájecí prkénka. Pro tento účel jsou určeny pod hrnce dřevěné podložky z olivového dřeva.

Nenechávejte na povrchu zbytky zeleniny, masa a jiných surovin. Z nádobí a kuchyňského náčiní odstraňte co nejdříve zbytky jídla a očistěte vlhkým hadříkem nebo opláchněte jarovou vodou. Prkénko po krájení masa lze velmi dobře dezinfikovat tím, že ho po omytí ještě otřeme hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či bílém octě. Nádobí nechte před uložením do skříňky nebo police volně oschnout na vzduchu.

Kdy je čas na údržbu dřevěných výrobků?

arte legno traminal2Zvláště u výrobků, které často přichází do kontaktu s vodou je údržba na místě. Kuchyňská prkénka a krájecí desky pak ošetřujeme i kvůli vzhledu. Jejich obroušením se zbavíme nevzhledných škrábanců a olejováním či voskováním jim vrátíme původní barvu a odolnost proti vodě. 

Kdy je čas na údržbu dřevěného výrobku poznáme pozorováním nebo dotykem. Dřevo mění barvu, zesvětluje a šedne. V ojedinělých případech, pokud byla podceněna předchozí péče, může docházet k jeho kroucení a praskání. Na dotyk se může zdát dřevo vysušené. 

Údržbu olejováním nebo voskováním bychom měli provádět vždy, když je dřevěný výrobek vysušený. Čím častěji výrobek používáme, tím častější péči vyžaduje. Každodenně používaná kuchyňská prkénka je vhodné olejovat nebo voskovat jednou měsíčně. Používáte-li prkénko méně často, postačí údržba jednou za čtvrt až půl roku. Dřevěné výrobky Vás za řádnou péči odmění krásným a nablýskaným vzhledem.

 

Jak zatočit s nepříjemnými pachy?

Může se stát, že dřevěné výrobky budou zapáchat, například prkénka po krájení cibule, česneku či jiných aromatických potravinách. V boji se zápachem Vám pomůže umytí v teplé mýdlové vodě doplněné o lžičku jedlé sody. Pár minut nechte působit a následně opláchněte vlažnou vodou. Pokud doma nemáte jedlou sodu, svůj úkol splní i ocet, kterým nádobí potřete a poté opláchnete čistou vodou. Vhodná je i citronová šťáva a sůl, kterými prkénka a další kuchyňské pomocníky pořádně vydrhnete a poté opět opláchnete.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.