Jednoduchý trik, jak zabránit přichycení potravin na čepel nože

U správného kuchyňského nože není důležitá pouze ostrost a snadné krájení. Každý z nás má tu zkušenost, kdy krájel nějaké potraviny a ty se hromadily a přichycovaly na čepel nože, až nebylo možné pokračovat v krájení. Čím širší čepel, tím více se kousky přichycovaly.

Tento účinek je způsoben přirozeným fyzikálním procesem nazývaným adheze, který úzce souvisí s mezimolekulární silou krájených produktů. Lidé nemohou zastavit fyzikální zákony. Každý dobrý výrobce nožů, ale cítí svou povinnost minimalizovat tyto účinky použitím několika malých triků. 

Prvním a nejjednodušším trikem je aplikace speciálních povlaků na čepel, například teflon. Je známo, že teflon zabraňuje přichycení potravin na nádobí i při vysokých teplotách. Tento materiál funguje pro nože stejně efektivně.

přichycení potravin (1)

Nízká přilnavost teflonu významně snižuje tření a potraviny se tak snadno oddělují od ostří. Tento povlak navíc slouží jako přídavná ochranná vrstva čepele a vypadá velmi stylově. Produktová řada kvalitních kuchyňských nožů Samura SHADOW je vynikajícím příkladem řešení problému přichycení potravin.

Další možností, jak předejít přichycení potravin na nůž, jsou speciální zářezy na čepeli - tzv. vzduchové bubliny. Ty snižují oblast kontaktu čepele s potravinou. Tím se snižuje třecí síla a následně i přilnavost. Jejich velikost, hloubka a frekvence aplikace jsou pečlivě upraveny a poskytují maximální účinek.

Tyto vzduchové kapsy naleznete na nožích s velmi širokou čepelí, příkladem jsou nože Santoku z produktové řady Samura MO-V nebo Bamboo. Stejné drážky můžete nelézt i na studených zbraních, nějakým způsobem umožňují snížit hmotnost masivního nože a zároveň zvýšit jeho ohybovou a torzní sílu.

A poslední trik, který se používá k vytvoření dokonalého kuchyňského nože, spočívá ve vytvoření požadované geometrie řezu nože. Klesající reliéf ve formě konvexní čočky nejenže nakrájí potravinu, ale současně také odkloní okraj řezu od ostří v určitém úhlu, čímž se zmenší kontaktní plocha a zabrání se přichycení potravin.

Při výběru správného kuchyňského nože sledujte pozorně jakou má čepel. Přítomnost alespoň jedné z výše uvedených funkcí vám umožní vařit rychleji a radostněji, bez toho, aniž byste byli rozptylovaní čištěním čepele každou sekundu vašeho krájení. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.